divendres, 19 d’agost del 2011

EN ROUTE POUR LE MIDI. Saint-Rémy de Provence

Claustre del monestir Saint-Paul de Mausole i el seu jardí botànic
Dia 5. ‘If I am worth anything later, I am worth something also now, for wheat is wheat, even if people think it is grass in the beginning’, Van Gogh dixit. A Saint-Rémy de Provence s’hi troba el psiquiàtric on el pintor holandès ingressà el 1889. El Monastère Saint-Paul de Mausole i voltants fou la inspiració de molts dels seus quadres i dibuixos. La cita, avui, posa la pell de gallina. L’art de Van Gogh no li va donar mai recompensa i això el portà a la bogeria. No va ser fins temps després que el seu talent fou reconegut. És cert que una vida amorosa poc estable i una hipersensibilitat exagerada també contribuirien en la necessitat que Van Gogh entrés a St-Paul. Però què hagués passat s’hi, en vida, li haguessin valorat les seves pintures?
El monestir Saint-Paul de Mausole ja de per si sol té valor artístic. Parlo, sobretot, del claustre romànic. Un altre punt positiu de la visita al psiquiàtric és tot el que envolta la figura de Van Gogh. Per arribar-hi, un sender et condueix fins a l’entrada. Panels amb quadres de l’artista indiquen on Van Gogh hauria plantat el cavallet i des d’on hauria pintat les seves obres. Iris. La nit estelada. Camp de blat amb xiprer. El jardí de l’hospital de Saint-Paul. Totes elles amb la personalitat de Van Gogh. Pintades frenètiques. Colors vibrants. Sense volum. Sense llum ni ombres. Un estil molt personal.
Una reproducció de l’habitació de Van Gogh es pot visitar avui en dia. Res a veure amb El dormitori de Van Gogh a Arle. En l’actualitat, St-Paul continua funcionant com a centre psiquiàtric. Una dada curiosa: les obres d’art dels pacients es venen a la botiga.
Ben a prop de St-Paul, dos rastres del pas dels romans per Saint-Rémy de Provence: Les Antiques. Un arc de triomf i un mausoleu. Les ruïnes de Glanum, ciutat gal·loromana, es troben uns metres més enllà d’aquests dos monuments clàssics. El jaciment arqueològic és immens. Un cop dins la ciutat moderna, d’on era el profeta Nostradamus, passejar pels seus carrers és una opció. No la nostra. Massa calor, avui. 

1 comentari:

  1. Hola.
    Una foto molt bonica.

    + Tu coneixies que Nostradamus tenia un gran interès en "SANT PAUL de MAUSOLE"?

    Centuria IX - cuarteta 85:
    Passer Guienne, Languedoc & le Rosne,
    D'Agen tenans de Marmande & la Roole,
    D'ouurir par foy parroy, Phocen tiendra son trosne
    Conflict aupres sainct Pol de Manseole.

    Centuria VIII - cuarteta 46:
    Pol mensolee mourra trois lieus du Rosne,
    Fuis les deux prochains tarasc destroits:
    Car Mars fera le plus horrible trosne,
    De coq eet d'aigle de France freres trois.

    Centuria X - cuarteta 29:
    De POL MANSOL dans cauerne caprine
    Caché & prins extraict hors par la barbe,
    Captif mené comme beste mastine
    Par Begourdans amenée prés de Tarbe.

    i tambe hi han altres en que nomes surt la paraula MANSOL o MAUSOL PERÒ EM SEMBLA QUE TAMBÉ PARLA DEL MATEIX LLOC O MATEIXA PERSONA qui morirà a tres llegües del riu Roina.

    si no t'importa utilitzaré la teva foto al meu blog sobre Nostradamus. Està escrit en anglès, et deixo la direcció per si vols tafanejar:

    http://prophecyexperimentalzone.blogspot.com.es/2012/08/04-kill-pope-3-nostradamus-wrote.html

    adeu.

    ResponElimina