divendres, 1 de juliol del 2011

Cry-Baby. Amor, dolor i autoestima

Milton, Mona, Wade, Pepper i Wanda, els més divertits de Cry-Baby
El Grease dels anys noranta es diu Cry-Baby. Johnny Depp n’és el protagonista. I l’agudesa d’uns guions amb toc d’humor és la clau d’una paròdia musical que ja s’ha convertit en un clàssic del cinema de culte. Wade Walker i Allison Vernon-Williams són l’adaptació còmica de Danny Zuco i Sandy Olson. L’ambientació és la mateixa. En canvi, els Drapes i els Squares no són ben bé les Pink Ladies i els T-Birds versionats, sinó més aviat una translació dels Capulet i els Montagú medievals a la realitat dels anys seixanta.
Bellesa, intel·ligència, educació i qualitat. Aquestes són les quatre propietats que se li exigeixen als Squares i a l’Allison. Res a veure amb la rudesa i l’actitud xulesca d’en Wade, el Cry-Baby, i els seus. Blanc i negre. El mateix joc de sempre. Píram i Tisbe. Tristany i Isolda. Romeu i Julieta. Danny i Sandy. Robert i Francesca. L’amor impossible. La lluita per fer-lo possible.
Més enllà de la història d’amor, Cry-Baby ens serveix per parlar d’altres sentiments, també universals. La llàgrima en un sol ull que dóna lloc al sobrenom d’en Wade Walker és la plasmació de la impotència que produeix la tristesa. El protagonista, en aquest sentit, acabarà alliberant-se quan triomfi l’amor i aconsegueixi plorar pels dos ulls. En una escena del film, l’Allison plora pel seu estimat i guarda les llàgrimes en un pot per beure-se-les després. Així, fa més seu el patiment, el viu i el sent amb més intensitat, com qui escolta balades d’amor després d’una ruptura. Emfasitza el drama. Es recrea en el dolor.
No podem oblidar que Cry-Baby és una pel·lícula divertida i qualsevol intent de mostrar la cara emocional dels personatges respon a un desig per fer crítica d’aquests sentiments. L’anàlisi, però, segueix sent vàlid. L’autoestima és en un dels personatges més entranyables. Kim McGuire actua en el paper de la desfigurada Mona Hatchetface. La Mona està orgullosa de si mateixa, però una mostra d’aquesta satisfacció personal ja es fa patent en l’anunci per buscar candidates pel personatge. ‘Wanted: Girl with a good body and an alarming face who is proud of it.’ Una lliçó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada